"Всеки час по един млад човек в Европа умира от свръхдоза наркотик. Това е много тревожен факт, който подчертава спешната нужда младите хора да бъдат постоянно предупреждавани за рисковете от приемането на наркотици". Това заяви Жак Баро, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността, при представянето на доклада "Състояние на проблема с наркотиците в Европейския съюз" от Европейския център за контрол над наркотиците и употребата им.
Според доклада около 71 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години използват канабис, около 12 милиона са взимали кокаин, около 11 милиона - амфетамини и около 9,5 милиона - екстази.
Най-новите данни на центъра потвърждават цялостно увеличение в употребата на кокаин в Европа. Като цяло употребата на кокаин е съсредоточена в няколко държави, по-специално Испания и Обединеното кралство, и в по-малка степен Италия, Дания и Ирландия, докато употребата на наркотика е относително ниска в повечето други европейски държави.

Употребата на канабис като цяло се стабилизира, а в някои страни спада. Все още обаче се открояват национални тенденции и между държавите съществуват подчертани различия. Показателите за употреба на амфетамини и екстази представят картина на стабилизиране или спад, се посочва още в доклада.

Като цяло вземането на наркотици в Европейския съюз се стабилизира, но в същото време нараства броят на смъртните случаи, свързани с употребата им, се отбелязва в доклада.

Всяка година в Европа се отчитат средно около 7000-8000 смъртни случая, предизвикани от употреба на наркотици.

Както и в предишни години основните количества наркотици, стигащи Европа, идват от Афганистан. Те стигат до нашия континент по два главни маршрута. Част от единият - Пакистан, Иран, Турция - минава и през България. Втората част поема на юг през Гърция, Италия и Средиземно море. За основни преразпределителни пунктове в ЕС за идващата от Афганистан дрога се смятат най-вече Холандия и в по-малка степен - Белгия. Вторият главен маршрут е през Пакистан, Иран, Кавказ, Централна Азия и Русия или Полша.

В доклада България е посочена на едно от последните три места в Европейския съюз по броя на смъртните случаи заради употреба на наркотици на милион население. Първите места в тази класация се заемат от Естония, Люксембург и Дания. България е посочена и като една от страните с най-високо разпространение на кокаин сред населението между 15 и 24-годишна възраст за изминалия месец.

Европейският център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите предупреждава за растящата употреба на производни на опиума в Европа, и главно хероин.

През 2007 г. световното производство на опиум е нараснало с 34%, достигайки, по някои сведения, обем от 8870 тона. Този растеж се дължи най-вече на увеличеното производство в Афганистан (8200 тона за същата година).

Привличането на нови потребители на хероин се извършва с темп, който прави малко вероятно отпадането на този проблем в бъдеще. Около 80% от смъртните случаи от свръхдоза в Европа са свързани с производни на опиума, а инжектирането на тези субстанции е един от основните пътища за разпространение на ХИВ или хепатит С, допълва докладът. /БЛИЦ