Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра Албена Ботева за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд (СРС). Ботева беше предложена от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, след като беше номинирана от Общото събрание на съдиите в СРС.
Въпреки че днес тя се яви извънредно, за да бъде изслушана от ВСС. Въпреки призивите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде избран човек на поста до момента, в който бъде избран титуляр, мнозинството в съвета отхвърли кандидатурата й. Преди гласуването Лозан Панов посочи, че днес ВСС може да демонстрира дали има желание да реши проблемите на СРС, или дали има желание да ги задълбочи.

Той отбеляза опитът, с който разполага съдия Ботева, и посочи, че тя няма нито образувани дисциплинарни производства, нито просрочени дела. Основните аргументи срещу номинацията й дойдоха от Галя Георгиева, която заяви, че Ботева е част от екипа на подалия оставка Методи Лалов. Основният въпрос, който интересуваше Георгиева по време на изслушването на Ботева, беше защо съдия Лалов е забранил работата в СРС след 17.30 часа.

Въпросът беше зададен няколко пъти, въпреки че още първия път й беше отговорено, че забраната касае насрочване на дела след този час, а не работата в съда изобщо. След гласуването Калин Калпакчиев заяви, че днес не са били чути разумни аргументи против съдия Ботева, а единствено нападки срещу Методи Лалов и екипа му. Той каза, че се чувства омерзен от днешното решение на съвета, което е показало, че "мнозинството няма срам да се противопоставя на колегите си".