Многомилионният ремонт на реконструираната сграда на Софийския районен съд на столичния булевард "Цар Борис III" стана причина членовете на Висшия съдебен съвет да предадат на прокурор доскорошния му председател Методи Лалов.
БЛИЦ бе медията, която още на 20 декември м.г. разкри първа, че съдебният шеф е попаднал в полезрението на Съдебната палата именно заради притеснителните суми, които бяха отпуснати от правителството за преустройството на бившата сграда на ГУСВ.

Днес съдебните кадровици потвърдиха разкритието ни и с 13:9 гласа пратиха Методи Лалов на държавното обвинение.

А дали зад настоятелните закани на Лалов отпреди 2 години, че ръководените от него съдии ще протестират, ако премиерът Борисов не отпусне пари за ремонт на кабинетите им, не бяха просто опит за извиване на ръце в търсене на бързи парички? Това се питат част от почтените магистрати, които все още не са пленени от мракобесния задкулисен кръг "Агнешките главички" на Костов и Цецо Василев.

Други магистрати разчетоха скандалното поведение на Лалов театрално да си хвърли оставката само няколко месеца преди мандатът му да изтече, като тичане преди вятъра, след като е бил наясно с констатациите на Сметната палата.

Днес във ВСС маските на "Агнешките главички" бяха свалени окончателно. Лалов получи най-яростна подкрепа от скандалния Калин Калпакчиев, който оправда обвиняемите по делото САПАРД, а след това набързо си купи няколко имота.

Така или иначе балонът на Лалов се спука, а изпуснатият от него въздух ще издуха мечтите му да прави кариера в съдебната власт.

На розовия балон поне още известно време обаче ще продължат да летят благодетелите му от Агнешкия кръг, преди да се приземят на подсъдимата скамейка.

Ивайло КРАЧУНОВ