Болезнената тема с безплатните закуски на учениците отново излезе на дневен ред. Възмутена майка от Перник се „похвали” в социалната мрежа с какво държавата е решила да нахрани детето й. На снимката във фейсбук групата "Снимай Перник", която жената е споделила, се мъдри филия хляб с парче кашкавал, дебело колкото вестник.
Това е безплатната закуска на детето ми. За пореден път дори не я е опитал. Защо ли? Държавата по този начин подпомага родителите на учениците”, пише Йоланта Димова.
 


Друга перничанка също споделя закуската на своето дете – баничка.„Такива прекрасни банички дават на децата в училище, че дори и кучето ми не може да я сдъвче!!!”, пише с възмущение Розита Емилова. 

Преди малко повече от месец се разрази бурна дискусия по темата, след като стана ясно, че децата във варненско училище получават като безплатна закуска две филии тостерен пълнозърнест хляб, който, силно казано, е намазан с лютеница, и поръсен с 2,5 грама сирене. Информацията за оскъдните сандвичи предизвика много реакции в социалните мрежи.

Според родители на деца от различни училища, в действителност безплатните закуски, които се дават на малчуганите, не изглеждат добре и очевидно са направени от най-евтините продукти.

В своя защита производителят на сандвичите казва, че ги е приготвил по рецепта, описана в задължителен рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”. В него изрично е записано – в ученическия сандвич трябва да има 44 грама хляб, 41 грама лютеница и… 2,4 грама сирене.