Като „театрална сценка“, така описа шефът на етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров казуса с болтовете на колата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
„Всички, които участват в този сценарий, знаят, че Лозан Панов извършва тежки нарушения и искат от сега той да бъде изкаран жертва“, коментира Тодоров пред „България он еър“. Той препоръча на Панов, ако няма доверие на никого, да се вози в метрото.

Според Тодоров шефът на ВКС Лозан Панов извършва две тежки нарушения. По думите му той изпада в „тежка несъвместимост“ с поста, който заема, заради политическите изказвания, които прави. Наред с това уронва и престижа на съдебната власт пред хората, създавайки изключително недоверие, като предварително казва кои са лошите хора в държавата и кои са добрите.

"Лозан Панов участва в театър, където му е отредена ролята на говорител на политически сили, които имат неосъществени амбиции", отбеляза още той, визирайки „Да, България“ на сламения лидер и провален правосъден министър Христо Иванов, зад който пък стои кръга на „Агнешките главички“. Според Тодоров Лоза Панов се опитва да инициира промени за държавното управление и устройство,което е работа на политиците, а не на съда. Повод за коментара му е искането на Панов за свикване на ВНС, което да извади прокуратурата от съдебната власт, за да бъде по-лесно контролирана.

Румънския модел на правосъдие не бива да е пътеводната звезда за България. Страната ни трябва да изгради свой модел за правораздаване, смята още Тодоров. Той настоя, че противопоставянето във ВСС е тръгнало именно от Панов.

Той не приема критиките и за нарушения при новия избор на следващия състав на ВСС. "Изключително доволен съм от изборите за нов ВСС. Около 90% от съдиите участваха. Те масово гласуваха електронно. Поздравявам всички избрани", заяви Тодоров, а поводът е жалбата от страна на бившия шеф на СРС Методи Лалов, който оспорва резултатите от е-вота. Тодоров коментира, че системата е тествана от много специалисти преди да бъде използвана, а за реда на изборите е било ангажирано звено на ГДБОП, което да следи сигурността на системата.."Когато гласувате с хартиена бюлетина, след това знае ли се на кого е била? На изборите се видя отношението към Методи Лалов. За него са гласували по-малко хора от броя на съдиите в Районния съд", каза още той.

Тодоров е на мнение, че отравянето на кода на системата, както искаха именно от грантаджийската формация „Да(й), България“, дава възможност за злоупотреби и манипулации. Преди него в студиото бе именно сламеният лидер на формацията Христо Иванов, който се опита да оправдае Лозан Панов за политическите му изказвания и за пореден път се опита да внуши, че електронната система за избор на членове на ВСС е компрометирана.

Източник: Монитор