„Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито, че ни чакат тежки времена. И Русия, и Украйна са важен партньор по отношение на редица суровини. Като започнем от енергетиката, газта, ядреното гориво, туризмът, минем през житото, слънчоглед, желязна руда.

Няма спор, че не България, целият свят ще пострада. България ще бъде по-засегната, защото тя е по-тясно свързана и в годините назад не е диверсифицирала много източници.“ Така народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков обобщи актуалната обстановка в ефира на БТВ.

„Отделно хуманитарната криза ще ни засегне, нашата социална система е крехка. Правителството в момента работи за обезпечаване на този процес, работи за сигурност на енергийните доставки, за алтернативни източници на енергия, за осигуряване на държавния резерв. Оказва се, че в годините назад тези системи са били занемарени и оставени на ръба на оцеляването“, каза още той.

По думите му паниката с горивата няма никакво основание, дори има изработен механизъм България да се снабдява алтернативно с петрол и от трети страни.

„Нашата позиция по отношение на санкциите е по-балансирана, по-различна от тази на други политически сили. Ако санкциите работеха и бяха ефективен инструмент, нямаше да стигнем до война“, категоричен бе Божанков и допълни, че трябва да бъдем изключително внимателни в това как всяка една санкция ще се отрази на България.

„Затова от БСП никой не може да очаква необмислени и крайни позиции, напротив, в момента са нужни разум и спокойствие. Затова търсим отговора заедно, и Европа, и НАТО“, каза още той. 

Божанков обясни, че решението на Народното събрание нито отменя, нито налага санкции и България не може да е първата страна, която обявява, че приключва всички икономически отношения с Русия. „Ние подкрепихме тази декларация в 4 от 5-те ѝ точки и остро осъдихме военния конфликт, което е най-важно в случая“, коментира той и допълни, че един от рисковете пред България в момента е поляризация и крайно противопоставяне.

Божанков потвърди позицията, която Корнелия Нинова изложи, а именно, че БСП не подкрепя идването на войски от друга националност на наша територия. „Самата истина е, че пряка и непосредствена заплаха за сигурността на страната няма в момента“, категоричен бе той и допълни, че левицата е “за“ хуманитарната помощ, а войната трябва да спре час по-скоро.

Във връзка със смяната на военния министър народният представител от БСП обясни, че по коалиционно споразумение “Продължаваме промяната“ издига, предлага, назначава и в случая освобождава Стефан Янев.

„Не зная защо този въпрос се поставя на БСП, ние нямаме отношение към избора му. Среща имаше, на която премиерът много ясно изложи своите аргументи за смяната на военния министър“, обясни той. Божанков развенча слуховете, че между БСП и Стефан Янев има сходни позиции.

„В момента и ГЕРБ, и ДПС, и Възраждане искат нови избори, да пратят България по време на война на избори. Припомням, че това е политическата сила, която не свързва България с интерконектор, не направи нова енергийна мощност, напротив, изгради тази връзка, която отново ни прави 100% зависими от руския газ. И в момента същите хора, които извадиха общини и училища на свободния пазар, питат защо е скъпа електроенергията, това е пълен абсурд“, заяви Божанков по отношение на ГЕРБ.

Той допълни, че управляващите се справят с последствията от управлението на ГЕРБ, инфлацията, ценовата криза, енергийната криза и война. „Надявам се да им е останал някакъв разум и да не се опитват да саботират собствената си държава“, заключи той.