БСП е една идея по-консервативна политическа сила по отношение на Конституцията, именно защото много от членовете й са участвали в писането на същата тази Конституция. Въпреки това виждаме потенциал тя да бъде подобрена в глава “съдебна власт. Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NovaNews.

Той даде следния пример: „В момента се обсъжда широко конституционната жалба – да могат гражданите пряко да се жалват в Конституционния съд. Това в момента става или през Народното събрание, или през омбудсмана“, обясни той.

Народният представител от левицата  обясни, че управляващото мнозинство е обединено около тезата, че фигурата на главния прокурор трябва да се вкарва в демократичните стандарти така, както мониторинговите доклади и Венецианската комисия повеляват.

„Ние постигнахме съгласие, че неговите правомощия трябва да бъдат орязани, да има ясна отчетност и да може да бъде освобождаван с определен механизъм. Ние смятаме, че главният прокурор трябва да си бъде част от съдебната власт и да не се избира от Народното събрание“, коментира депутатът от левицата.

Една от идеите на БСП е отказите на прокуратурата да образува и да повдига обвинения да могат да се обжалват пред съда, тоест да има съдебен контрол върху актовете на главния прокурор.

„Един от проблемите, който България постоянно получава като критика отвън, е че главният прокурор няма ефективен механизъм да бъде разследван. Отворени сме към дебат коя може да е тази фигура, тази институция, която да осигури безпристрастно разследване“, коментира още Божанков.

„В момента няколко Висши съдебни съвета се сменят, няколко главни прокурора, но виждаме, че проблемите остават и те не са свързани се един член на ВСС, а със системата, по която се избират. Според нас трябва да дебатираме дали парламентарната квота да няма различен характер“, заяви народният представител от БСП.

По думите му в момента левицата работи усилено по социални политики в бюджета, като това ще бъде най-социалният бюджет, който България е имала, с 30% повече средства за социални политики - над 20 милиарда лева. „Нашата мисия и ангажимент пред избирателите е да върнем социалната държава, ролята на държавата в социалната политика и демографския процес“, заключи Явор Божанков.