Разкрити измами на граждани, преустановена търговия с акцизни стоки и заловени обирджии са сред случаите, за които в сливенската дирекция на полицията са номинирали свои колеги за отличието "Полицай на месеца", съобщиха от там.
През м.октомври 2004 г. 40-годишният И.Г. от Петрич и 30-годишната Х.Д. от София са заблудили и измамили с 6 500 лв. 52-годишния С.И. от гр.Сливен. Изяснено е, че двамата са наели предоставената им квартира в гр.Сливен, като И.Г. се е представил за кредитен инспектор и служител в банка, предлагайки на хазяина си да му съдейства за намаляване на месечната вноска по изтеглен от него кредит. За целта И.Г. му е поискал 6 500 лв. под предлог, че те са необходими за подготовка на необходимите документи. След извършване на измамата И.Г. и Х.Д. са напуснали Сливен и са обявени за общо-държавно издирване. В началото на този месец И.Г. е задържан в Петрич и приведен в областното звено “Следствени арести” - Сливен като обвиняем за извършената измама. Парите - предмет на престъплението са иззети и върнати на тъжителя. Образувано е досъдебно производство.
През май 2006 г. в РУМВР - Сливен е постъпил сигнал от 42-годишната Д.К. от гр.Сливен, че е била измамена със сумата от 5 000 лв., която е изтеглила от банка в клон гр.Сливен от неизвестен мъж, представящ се за служител на банката. Измамата е извършена след като мъжът и е обяснил, че парите, които жената е изтеглила са фалшиви и е необходимо да бъде извършена допълнителна проверка. От работата по случая е установено, че извършител на престъплението е криминално проявеният и издирван от няколко областни дирекции на МВР - Н.Д. от гр.София, който е обявен за общодържавно издирване и на 09.02.2009 г. е задържан и приведен в Областно звено “Следствени арести” - Сливен, като обвиняем по извършеното престъпление. Образувано е досъдебно производство.
На 11.02.2009 г. служители от сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР - Сливен проведоха специализирана полицейска операция за проверка на обекти, развиващи търговска дейност с акцизни стоки на територията на гр.Сливен. Проверени са шест обекта, като в един от тях е установено наличие и реализация на високо-алкохолни напитки без акцизен бандерол. Иззети са 250 л. алкохол от обекта и е образувано досъдебно производство.
Между 27.01.2009 г. и 04.02.2009 г. НИ е извършил 12 кражби на вещи и части от различни по вид и марка автомобили, паркирани в кварталите “Ново село”, “Руски”, “Клуцохор”, “Даме Груев” и централната градска част на Сливен. При извършените издирвателни мероприятия от служители на РУМВР - Сливен са установени извършителите на престъпленията - 18-годишният Б.Я. от Сливен, който е задържан за 24 часа по ЗМВР и криминално проявеният Г.Т. на 44 г. също от Сливен, който към момента се издирва. Образувано е досъдебно производство.
За периода от 10.02. до 16.02.2009 г. НИ е извършил серия от взломни кражби на акумулаторни батерии и аудиоуредби от леки автомобили на територията на  Нова Загора. При извършените издирвателни мероприятия на 16.02.2009 г. са задържани извършителите на престъпленията - 28-годишният Я.Р. и 22-годишният К.К. и двамата от  Нова Загора. Част от вещите - предмет на престъпленията, са иззети и върнати на собствениците им. Задържани са за 24 ч. по ЗМВР в РУМВР - Нова Загора. Образувано е досъдебно производство. /БЛИЦ