Отец Евгени Георгиев от храма “Св. Богородица” в бутилирал светена вода и я продавал на посетителите на храма. Свещеникът дори поставял етикет с лика си върху шишетата като запазена марка на водата.
Бизнесът на попа обаче не останал незабелязан от Видинската митрополия, която му забрани да търгува с водата. В храма е назначена ревизия, която още не е завършила, съобщи сайтът Двери БГ.

Сигналът за тази дейност на църковния служител беше подаден от сдружение „Граждански контрол” в Берковица. Членове на сдружението са уведомили Видинския митрополит Дометиан и за други нередности, извършени от отец Евгени. Според тях свещеникът не може да съвместява служението си на Църквата с поста лидер (председател) на местната организация на Съюза на демократичните сили и съветник в Общинския съвет на Берковица. Гражданите от сдружението настояват свещеникът да избере своето поприще – Божията нива или политиката.

Относно участието на свещеника в местната власт на епархията архимандрит Антим обясни, че духовникът от Берковица е направил това с благословението на митрополит Дометиан. Архиереят мотивирал това свое разрешение с факта, че Видинска епархия се намира в изключително затруднено положение и е една от най-бедните и изостанали в църковно отношение митрополии на БПЦ. Затова владиката разрешавал на духовниците да участват в местното управление, за да могат по този начин да работят за благото на Църквата. Такъв бил и случаят с отец Евгени. Протосингелът на митрополията разказа, че за времето на своето служение в този храм свещеникът е ремонтирал Божия дом и го е благоустроил.

В същото време, съобразявайки се новия устав на БПЦ, според който свещеници нямат право да участват в политически партии (чл. 132) и да заемат длъжност в държавни  и местни органи на власт (чл. 139, т. 1), Видинска митрополия е настояла отец Евгени да напусне поста си в Съюза на демократичните сили, което той е направил, а след изтичане на мандата му на общински съветник да не се кандидатира повторно за този пост и да се отдаде само на служението си в храма. /БЛИЦ