Всички органи на изпълнителната власт, НС, президентството и всички юридически и физически лица, които ползват в имената си географски обекти или исторически личности, трябва да изписват имената си и на латиница по определени правила. В противен случай ще им бъдат налагани предписания и глоби. Това предвижда Законът за транслитерацията, приет днес от МС.
Няма нито една карта или атлас, в който да са изписани правилно наименованията на географските обекти, оплака се министърът на държавната администрация Николай Василев, който е вносител на законопроекта. Първо ще почнем проверките в администрацията, а след това на фирмите, посочи министърът. По думите му и сега има разпоредби, но никой няма намерение в следващите 100 години да ги изпълнява. Щом като една фирма се казва “Пазарджик” или “Алеко Константинов”, то тя трябва да бъде задължена да изписва буквите на латинеца коректно, а не да се упражнява с имената на историческите личности, категоричен беше Николай Василев. До два месеца, след като законът бъде приет и от НС, фирмите трябва да се пререгистрират с точните имена. За администрацията няма да има преходен период.
При неспазване на разпоредбите министърът на държавната администрация ще издава задължителни предписания към нарушителите и евентуално ще налага глоби. За длъжностно лице /кмет/ наказанията са в размер от 100 до 400 лева; за юридическите лица от 200 до 800 лева и за физическите лица – от 100 до 400 лева. Целта на закона не е толкова да глобява, а да въведе ред и да реши проблема, посочи министърът на държавната администрация.

Личните имена не попадат в обхвата на този законопроект. Всеки човек може да изписва името си на латинеца както си иска, няма ограничения, посочи Николай Василев. Той добави, че при първоначалното подаване за документи служителите показват на лицето препоръчително как да се изпише името. Всеки може обаче да си обяви тогава претенциите и желанията, каза още министър Василев. Петя Шекерлетова, БЛИЦ