Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Никифор Исталиянов Вангелов за извършени данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага, съобщиха от Прокуратурата.
По отношение на Вангелов е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 30 000 лева.

Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на Прокуратурата, съвместно с дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” към Главна дирекция „Криминална полиция”.

Никифор Вангелов, който е зет на бизнесмена Христо Ковачки, е свързан делово с него чрез дружествата му "Магазини Европа", "Нова Деница" и участва в управлението на Мини "Бели брег" и други въгледобивни дружество и в "Общинска банка" като представител на дела на фирмите на Ковачки. Вангелов също така държи контролния пакет акции във футболния тим Миньор (Перник), за чийто собственик се смята Христо Ковачки. Той е и в ръководството на партия ЛИДЕР - председател на Националната контролна комисия, като на сайта на партията е публикувана биографията му.  

Роден е на 21.06.1968 г. в гр. Кюстендил.
Завършва висше образование в Техническия университет - София, специалност Технология на електронното производство. От 2001 г. досега е управител на Минна компания. Изпълнителен директор на РУМ Деница, Фина механика ЕООД, Нова Деница АД. Зам. Председател на Надзорния съвет на Общинска банка. Специалист в областта на маркетинговите комуникации, управление на човешките ресурси и мениджмънта.

Самият Христо Ковачки бе задържан за кратко вчера и му бе повдигнато обвинение за данъчни престъпления в особено големи размери и за сговаряне с друго лице да върши престъпления. Той бе освободен под рекордната парична гаранция от 300 000 лева. /БЛИЦ