Постоянно оказваме съдействие за придвижване на тежкотоварния превоз. Преминаването става бавно. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Към момента опашката на австро-унгарската граница е 30 км на територията на Австрия.  Вчера се чух с колегата си от Унгария, днес отново. От 9 часа тази вечер ще бъде допусната колоната от струпалите се коли и автобуси. Ще бъде осигурен кортеж за преминаване през Унгария. Не е изключено преминаването да продължи цяла нощ”, уточни тя.

По повод групата български туристи, които са блокирани в Мароко, Захариева съобщи, че от  Turkish Airways са казали, че ще изпратят самолети за тях. „Преди час Мароко разреши кацането им. Тези българи ще бъдат качени на самолета тази вечер”, заяви външният министър.

По думите й в кралството има още наши съграждани, които са на свободно пътуване.
 
„Има групи и в други държави. Много е важно да се преустановят организираните екскурзии. Ситуацията е изключително динамична. Държавите затварят въздушните си пространства. Най-важно е сами да се ограничаваме, да бъдем отговорни”, подчерта Захариева.

"Една от основните задачи пред външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница. Искам да ги призова да не пътуват. Въпреки призивите, много от тях не спират да пътуват, като не попадат в графата неотложен случай", каза още външният министър.