Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Но нямам информация да се е сдобил с някакви важни данни. Знам, че е работил в тази насока, като е правил опити да вербува служители от други министерства и срещу парично възнаграждение.


Това сподели в телевизионно интервю вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод последния случай със заловен руски шпионин у нас.

,,Когато се срещна с руския външен министър, ще го попитам защо е този интерес към България. Моето предположение е, че руската държава събира информация от всички държави-членки на НАТО, което със сигурност не е правилно'', допълни вицепремиерът.

Имахме съвещание по темата. Следим ситуацията и в момента, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни специалисти да разхлабим мерките, сме готови да реагираме.

Днес по предложение на Германия беше свикана спешна среща за координация в кризисни ситуация в рамките на ЕС. Всяка страна докладва какви мерки е взела, както и с информация за новия щам.

Очаква се Европейската комисия да излезе с общо предложение, защото е хубаво да имаме координирани действия. Дотук 18 държави са взели решението за ограничаване на полетите до и от Великобритания, коментира министър Захариева.

По отношение на забраната за пътуване от и до Великобритания и Северна Ирландия Екатерина Захариева посочи, че това е само временна мярка, която може да отпадне и преди 31-ви януари.

,,Разбирам, че е неприятно и че се променят плановете за празниците, но ние всеки път призоваваме да не се пътува.

Всичко е с цел да се забави разпространението на новия щам'', каза още тя и добави, че всеки, който иска да се върне у нас, може да го направи от Великобритания през Гърция, но напомни, че за целта трябва да предоставят PCR тест пред гръцките власти.

Вицепремиерът подчерта, че за хуманитарни и товарните полети от Великобритания няма ограничение.

Нещата засега са спокойни. Но така или иначе всички знаехме, че тази Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни.

И разбира се, че българските граждани винаги може да се приберат у нас, но първо трябва да спазят 10-дневна карантина, посочи Екатерина Захариева и разкри, че при снощните полети седем-осем души, разбирайки, че трябва да останат десет дни под карантина, са решили да се върнат обратно за Острова.

По темата с Република Северна Македония външният ни министър отбеляза, че от българска страна единственото изискване е да се спазва Договорът за приятелство и добросъседство.

България не оспорва правото на самоопределяне на нито един гражданин на тази планета. Но нашата подкрепа никога не е била безусловна. Искаме да си изпълняват Договора, да няма език омраза, да стимулираме бизнеса, туризма, образованието и културата.

За съжаление почти година и половина няма никакъв напредък. Още нямаме дори жп връзка. Имаме два български университета, които чакат година и половина, за да открият свои филиали в Северна Македония, обясни по темата Захариева.

Не трябва да внасяме нерешени въпроси между нас в ЕС. Знам, че на Балканите е трудно да се намалят емоциите, но в политиката това не води до нищо добро, заяви още първият ни дипломат и напомни, че подписването на един документ не е достатъчно, тъй като той трябва и да се изпълнява.