Гърция ще поеме всички средства за възстановяване и рехабилитация на българката Костадина Кунева, която беше залята с киселина в Атина, и при необходимост за продължаващо лечение. Това са уверили министърът на труда на Република Гърция Фани Пали-Петраля и министърът на здравеопазването Димитрис Аврамопулос, които се срещнаха с председателя на КНСБ Желязко Христов, съобщиха от синдиката.
По време на визитацията в болницата, където е настанена българката, ръководството на КНСБ се е информирало за това, че на Костадина е необходима трансплантация на роговиците и на двете очи. Министър Аврамопулос е заявил, че за извършване на тези трансплантации Костадина не може да остане в болница „Евангелизмос”, тъй като там няма необходимата апаратура. Затова българката ще бъде преместена в специален трансплантационен център, като средствата за това също ще бъдат поети от гръцката държава. Екипът на КНСБ е настоял за допълнителни разследвания по случая с Костадина за разкриване и наказване на виновните. По думите на министъра на труда Фани Пали-Петраля предстоят промени в гръцкото трудово законодателство, които ще засилят контрола на трудовата инспекция. Това ще даде възможност за проследяване „досиетата” на работодатели, за това кога и какви трудови нарушения са извършени в техните фирми и предприятия и т.н.
В Атина президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България доц. д-р Желязко Христов и президентът на Генералната конфедерация на работниците в Гърция (ГСЕЕ) Янис Панагопулос подписаха протокол за сътрудничество между двата синдиката. /БЛИЦ