Мисля, че в момента водещо и вълнуващо за всички зрелостници трябва да бъде как да се подготвят за зрелостните изпити, за да се представят добре. Това заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Според нея време за празнуване има, а сега на дневен ред било успешното представяне на матурите, които ще се проведат на 1 и 3 юни.

"Официалното завършване се увенчава с дипломата за средно образование. А за да се вземе тя, трябва да се положат успешно държавните зрелостни изпити", обясни Михайлова.

Тя подчерта, че никога, по отношение на абитуриентските балове, не е имало централизирана организация, зависеща от МОН. Те били инициатива на класа.

"Това е важен момент, който всеки трябва да изживее, но преди всичко трябва да бъдем здрави. Което означава, че когато има определени условия, може да се проведат тези балове.

Що се отнася до изпращането на завършилите, аз съм твърдяла, че това е много важен момент и всеки трябва да изпита тази тръпка. Но с разум и в подходящото време.

До края на дипломирането, надявам се, ще има такава възможност ", заяви  зам.-министърът и добави, че организацията за подобно мероприятие е грижа на директорите на училищата.

Според нея в този труден момент зрелостниците трябва да покажат какво са научили от българското училище. А именно, да бъдат отговорни за себе си и другите.

"Работим съвместно със здравното министерство по разписването на мерките, свързани с детските градини, така че да имаме увереност, че начинът, по който ще се случи, ще бъде приемлив за всички и при спазване на всички условия за безопасност.

Продължаваме да работим, защото този въпрос е много важен", обясни Михайлова.