Легендата на соул музиката Прешъс Уилсън, която трябваше да зарадва бургазлии в новогодишната вечер на пл. „Тройката“, е отменила участието си заради коронакризата, пише Флагман.БГ.


Изпълнителката на „I Feel Love” и “One Way Ticket” трябваше да се качи на сцената в центъра на Бургас 30 минути преди полунощ на 31 декември и да поздрави жителите на града за края на 2020 г. Това обаче няма да се случи.

Всъщност обаче има и по-лоши новини. Цялата новогодишна програма на Бургас е отменена заради тежката епидемична обстановка в страната и с цел да се избегне струпването на много хора в празничната нощ.

Организацията на събитието бе започнала в началото на есента и трябваше да бъде финализирана след не повече от 10 дни.

В нея, като всяка година, трябваше да има фолклорна част, поверена на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, който да поведе хорото след полунощ.

Преди Прешъс Уилсън трябваше да има DJ,  а след настъпването на 2021 г. на сцената трябваше да се качи поп-рок група.

„Тази година със сигурност е по-различна. Няма да се проведе никакво празненство на площада, въпреки че имаше такива планове. За жалост епидмичната обстановка рязко се влоши и се наложи целият ни труд по организацията да се окаже напразен.

Дори традицията да раздадем новогодишанта баница няма да се състои с цел да се избегне струпването на много хора“, каза Петър Парушев – началник на отдел „Култура“ към Община Бургас. 

Той разкри, че въпреки всичко все пак се обмислят компромисни варианти за края на една от безспорно най-тежките години в последните десетилетия.

Има планове за онлайн тържество и раздаване на виртуални късмети, но засега няма яснота какъв точно ще е форматът на празненствата по случай края на 2020 г. На този етап няма планове дори за новогодишна заря.

Все пак обаче, въпреки мрачната картина, коледен базар в центъра на града все пак ще има.

Къщичките ще бъдат на традиционните си места, но ще работят при намалено работно време и при спазване на всички противоепидемични мерки. За най-малките също има добри новини, тъй като е предвиден и детски коледен кът.

По-малко от 2 месеца остават до края на 2020 г., когато светът ще получи нов лъч надежда. Въпреки че епидемията не се влияе от датата в календара, краят на годината, която започна и си отива с вирус, е събитие, което е очаквано от стотици милиони хора на планетата и несъмнено ще бъде запомнено независимо дали има официални празненства, или не.