Досъдебни производства спрямо четирима работодатели е стартирала прокуратурата заради укриване на осигуровки в големи размери. Това става ясно от писмен отговор на министъра на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова на въпрос на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, цитиран от "Стандарт".

С промени в Наказателния кодекс от началото на 2015 г. се криминализира укриването на осигуровки. Като укриването на осигуровки в големи размери (от 3 хил. до 12 хил. лв.) се наказва със затвор до 5 години и глоба до 2000 лв. При суми в особено големи размери (над 12 хил. лв.), наказанието е затвор от 2 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, се посочва в отговора на министъра.

По данни на Министерството на финансите, към 31 октомври 2016 г. са отчетени 11 случая на задължени лица, за които е установено укриване на задължителни осигуровки в големи размери. За тези случаи е уведомена прокуратурата. Към настоящия момент от там е постъпила информация за 4 образувани досъдебни производства и за 2 отказа за образуване на досъдебно производство по подадените от НАП уведомления, пише в отговора на министър Русинова.