Окръжният съд във Варна ще разгледа утре наказателно дело срещу трима варненци, разпространявали личните данни на десетки граждани на Варна. Според обвинителния акт през юли месец миналата година Красимир Аргиров, в съучастие с Петър Стоянов и Билгин Сали като помагач, при условията на продължавано престъпление разгласили сведения за имената, ЕГН, адресите, телефоните и други специфични признаци на десетки хиляди варненци.
Тримата се обвиняват и за записване, възпроизвеждане и разпространение на компютърни игри, програми, както и на пиратски копия на филми, музика и видеоклипове.
Дискът със защитената от Закона за защита на личните данни информация бил предложен на клиент чрез посредничеството на Билгин. Само срещу 400 лв "купувачът" получил личните данни на варненци и веднага потърсил съдействието на полицията. Органите на реда установили по несъмнен начин престъпното деяние, установили, че такива дискове с лични данни са били многократно тиражирани, но не бил установен каналът, по който те са получени. В рамките на разследването на разкритите компютърни конфигурации било установено и тиражирането на пиратските игри, филми, програми и музика. 
От съда уточняват, че НК предвижда наказание за разгласяване на сведения защитени със закон до 1 година затвор или пробация, а за престъпления против интелектуалната собственост - лишаване от свобода до 5 години или глоба до 5000 лв Делото ще започне в 9,30 в Наказателна зала на ВОС. /БЛИЦ