Апелативният съд във Варна гледа днес жалбата на Тошко Илиев от Добрич против 15 годишната присъда, която той получи за убийството на жена му Марияна. През юни тази година Добричкият окръжен съд призна вината на 46 годишния мъж затова, че на 1 февруари преди 13 години умишлено, по особено мъчителен начин убил съпругата си и заровил тялото й в землището на с.Стефаново.
Първоинстанционният съд му присъди и 25 000 лв обещетение на майката на убитата жена за причинените неимуществени вреди.
Пресслужбата на съда припомня, че този съдебен казус стана известен след октомври миналата година, когато служител от I РПУ в Добрич снемал обяснения от Тошко по повод на извършена кражба. По време на този разговор Илиев признал и за извършеното от него убийство на майката на двете му дъщери. Драмата се разиграла на 1 февруари 1995 година, когато Тошко и Мариана оставили двете си деца при родителите на Тошко в с.Стефаново и пътували към Добрич. Скарали се и това разгневило Илиев, който започнал да удря Марияна по главата и тялото. Спрял се едва когато жената не давала признаци на живот. Заровил тялото й в изкопан трап зад чешма на разклона за с. Одърци по пътя Добрич – Албена, като преди това увил около врата й капроново въже. След като 12 години по-късно тялото било изровено Съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта на Мариана Илиева била причинена от задушаване с примка на шията.
В жалбата си пред въззивната инстанция Илиев твърди, че Добричкият окръжен съд несправедливо му отказал „съкратено съдебно следствие” и не се съобразил с многобройните смекчаващи вината обстоятелства. Апелативният съд разгледа и жалба на майката на Мариана срещу размера на присъденото от първоинстанционния съд обещетение. /БЛИЦ