"Кремиковци" е на път да затвори от ноември, пише в утрешния си брой в. "24 часа". На 23 октомври изтича срокът, в който заводът трябва да получи комплексно разрешително от екоминистерството.
Оттам не коментираха какво ще е решението, но според неофициална информация заводът няма шанс. Инсталации ще трябва да бъдат затворени, дори да им бъде издадено комплексно разрешително, обяви зам.-екоминистърът Чавдар Георгиев. Единствената част от завода, която има преходен период до 2011 г. и няма опасност да бъде затворена, е производството на стомана. Останалите можело да бъдат пожертвани, за да успее "Кремиковци" да спазва изискванията. 
"Няма начин заводът в този вид да работи с разрешение и да спазва изискванията от него", обясни Георгиев. Ако инсталациите не бъдат затворени, на "Кремиковци" ще бъдат налагани свирепи санкции за всяко замърсяване, което не е включено в документа на екоминистерството.  
Имало възможност дори да бъде прието искането на украинската компания, която работи на ишлеме в завода, за продължаване на процедурата с 3 месеца. Тогава обаче страната ни ще плаща санкции на ЕС за неспазени ангажименти.
Проблем за екоминистерството било и да се установи дали украинците могат да представляват  "Кремиковци" и с тях да се водят преговори. От август заводът е в несъстоятелност, а от 1 октомври има двама синдици.
Миналата седмица поредната мисия на ЕК по плана за жизнеспособност е отчела неизпълнението му. Покрит бил само параметърът за намаляване на производствените мощности. /БЛИЦ