Преди да даде положителната си проба за COVID-19 Лаура Николс има симптоми, които далеч не подхождат на новия вирус, един от тях е парене, докато диша, подобен на киселинен рефлукс. Тъй като се срамува, тя не търси лекарска помощ, но когато дишането й се затруднява още повече, нейната лична лекарка решава да й направи тест, който се оказва положителен.

През следващите няколко седмици 32-годишната жена развива още симптоми - екстремна хронична умора, диария, гадене, тремор, главоболие, затруднена концентрация и краткосрочна загуба на памет. Това също се оказват симптоми, макар и по-необичайни, на новия вирус.

Според различни проучвания между 40 и 45% от заразените с коронавирус нямат симптоми или прекарват болестта леко. Но Лаура се оказа един от многото пациенти, изтеглили късата клечка. Нейното възстановяване продължава повече от две седмици, като според СЗО хората като нея могат да се излекуват от COVID-19 след между 3 и 6 седмици.

Тъй като този коронавирус е сравнително нов, няма достатъчно проучвания, които да покажат, какви са дългосрочните последствия от тези по-тежки симптоми. Но според лекарите, COVID-19 успява да стигне до клетките на тялото в различни области като сърцето, мозъка, бъбреците и дори кръвоносните съдове.

Според UK National Health Service 45% от лекуващите се ще имат нужда от медицинска помощ още дълго време, 4% ще имат нужда от рехабилитация, а 1% ще се нуждаят от постоянни интензивни грижи.

От SARS и MERS учените знаят, че възстановяването може да отнеме години, а някои хора никога няма да се върнат към нормалния си начин на живот.

Все още има много неща, които са неясни, но ето и някои от известните дълготрайни последици от COVID-19

Фиброза на белите дробове

32-годишната Мелани Монтано, която дава положителна проба за коронавирус през март казва, че няколко седмици по-късно все още има симптоми като суха кашлица и чувството, че белите й дробове изгарят.

Експертите обясняват това с невероятно агресивният имунен отговор на белите дробове, който ги пълни с гной. На скенер се наблюдават двустранни засенчвания, предимно тип матово стъкло. Те може и никога да не зараснат.

Според проучвания от Китай подобни увреждания се наблюдават при 77% от пациентите. По-притеснителното е, че те не се срещат само при хората, които са имали нужда от интензивни грижи. COVID-19 уврежда дробовете и на 58% от хората, които не са имали симптоми.

А опитът от SARS и MERS показва, че години след заболяването тези увреждания не се подобряват, а белите дробове остават с редуциран капацитет. Някои от пациентите така и не успяват да се върнат към способността да извършват някои ежедневни активности, като изкачване на стълбите, нормално.

Инсулт, емболии и съсирване на кръвта

При много пациенти, хоспитализирани с COVID-19, се наблюдават неочаквано високи нива на кръвни съсиреци, вероятно породени от възпалителни реакции на инфекцията. Те могат да причинят запушване на белите дробове, инсулти, сърдечни пристъпи и други усложнения със сериозни, трайни ефекти.

Кръвните съсиреци, които достигат до мозъка или се образуват в него, могат да причинят инсулт. Въпреки че инсултите се наблюдават по-често при по-възрастни хора, те се срещат и при младите, заболели от коронавирус.

В Ухан около 5% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са получили инсулт. Подобна е и статистиката отчетена при SARS.

При по-младите хора, които получават инсулт, смъртността е значително по-ниска в сравнение с тази при възрастните. Много от тях успяват да се възстановят, но проучванията показват, че само между 42% и 53% са в състояние да се върнат на работа.

Кръвните съсиреци също могат да прекъснат циркулацията до част от белите дробове, състояние, известно като белодробна емболия. То може да бъде смъртоносно. Във Франция две проучвания сочат, че между 23% и 30% от хората, които са прекарали тежко COVID-19 имат и белодробни емболии.

Дългосрочните симптоми включват умора, сърцебиене, задух, подчертано ограничаване на физическата активност и невъзможност за физическа активност без дискомфорт.

Кръвните съсиреци в други основни органи също могат да причинят сериозни проблеми. Бъбречната недостатъчност е чест резултат при пациенти с COVID-19. Някои от тези остри наранявания на бъбреците могат да бъдат постоянни, което изисква текуща диализа. Съсиреците извън органите също могат да бъдат сериозни.

Тромбозата на дълбоките вени, например, се появява, когато във вена, често в краката, се образува кръвен съсирек. Наскоро Ник Кордеро, номиниран за награда "Тони" на Бродуей и телевизионен актьор, трябваше да ампутира десния си крак заради кръвни съсиреци, образували се след COVID-19.

Необичайното съсирване на кръвта продължава и след като пациентът се е излекувал. 32-годишна жена от Чикаго умира изведнъж, дни след като е изписана от болницата, заради тромбоза. 49-годишен лекар дори се връща на работа, след като е преборил вируса, преди да започне да изпитва силно главоболие. Оказва се, че е преживял инсулт. Според ранните данни подобни проблеми се появяват при 31% от пациентите.

Увреждане на сърцето

Според някои лекари COVID-19 възпалява и сърдечния мускул. Те отбелязват, че в Китай някои от болните са потърсили помощ след като са почувствали болка в гърдите.

Според проучване от Ухан 12% от хоспитализираните пациенти получават сърдечни увреждания. Някои изследвания предполагат, че вирусът може директно да причини остър миокардит и сърдечна недостатъчност. Подобно е и действието на MERS.

Една от лекарките във Великобритания, преборили болестта, осъзнава, че е получила кардиомиопатия. Тя се излекувала от COVID-19, върнала се на работа, но вече "не можела да тича както преди".

За да бъдат предпазени максимално, учените препоръчват на излекуваните от коронавируса да стоят далеч от цигарите и алкохола, преди да си направят по-обширни прегледи.

Проблеми с нервната система

Част от симптомите на COVID-19 са неврологични - болки в главата, замаяност, нарушено зрение, липса на вкус или мирис. Проучване във Франция откри неврологични особености при 58 от 64 критично болни. Но остават ли те задълго?

След епидемията от SARS става ясно,че пациентите продължават да страдат от мускулна слабост, парене или бодливост и изтръпване, както и разпадане на мускулната тъкан в кръвта. Нарушено равновесие и координация, объркване и кома, също се оказаха последици и от MERS.

Дългосрочните усложнения при COVID-19, независимо дали са причинени от самия вирус или възпалението, което той предизвиква, биха могли да включват намалено внимание, концентрация и памет, както и дисфункция в периферните нерви.

Стерилност при мъжете и други последици

Коронавирусът продължава да изненадва учените със своите мистерии. Появи се малка група от деца, които страдаха от тежки възпалителни процеси. Някои от тези деца са дали положителна проба за COVID-19, но други не са били заразени с вируса, така че лекарите все още се чудят, дали има връзка между коронавируса и болестта при децата.

Оказва се, че COVID-19 не само убива повече мъже, отколкото жени, но и може да доведе до стерилност при оцелелите. В тестисите има голям брой ACЕ2 рецептори, в които се разпространява коронавирусът.

Авторите на някои изследвания призоваха да се обърне повече внимание, особено на "мъжете в репродуктивна възраст". Доклад от 20 април, публикуван в Nature пък предупреждава, че "след възстановяване от COVID-19 младите мъже, които се искат да имат деца, трябва да получат консултация относно тяхната фертилност."