Продължавам все повече да се притеснявам. В началото всички слушахме докторите, че това е грип като всички грипове. Всякакви теории чух през цялото това време - как ще дойде пик, колективни имунитети...

Доволен съм, че наред с всички леки мерки, които тогава бяха и в наш ущърб, тогава с колегите направихме един оперативен щаб, в който да сложим хората, които всяка сутрин се изправят пред вас, за да може колкото е възможно да взимаме най-правилните мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов в LIVE включване на "Господари на ефира". 

"Животът го доказа колко е било навременно и правилно. Вчера Русия въведе нашите мерки, днес Кипър... Дотук направихме правилните неща", добави той. 

"Това е нещо непознато за медицината и за света. Китайският премиер ми каза: Далеч сме от справяне. Същото каза и Меркел, и президентът Путин. Към днешна дата сме направили всичко, което е направено по света. Вървим по много тънка нишка - хем да са ни строги мерките, хем да дадем въздух на обществото, за да не се паникьоса.

Има и по-строги от нашите мерки. В Италия въведоха декларация за излизане. В Русия кучето можеш да си го разхождаш на 100 метра от дома", уточни премиерът.

"Единството, спазването на мерките, да се пазим един друг - това правим в момента", обобщи Борисов. 

По думите му, единственото доказано нещо, което спира разпространението на коронавируса, е дистанцията, маската и намаляване на социалните контакти. „Ако не минем в тези 2-3 месеца тази криза, ще има въпроси за социално-икономическите проблеми, които ще дойдат”, предупреди той.
 
„Една маска може да си ушие всеки. Прави се трагедия от всяко нещо. Кутия цигари струва колкото една маска. Умоляваме хората: сложете си маска. Помага безспорно, по няколко начина е доказано.

Спираме задължителното, да няма глоба. Умоляваме хората. 1 млн. български производители ще произведат. 1 млн. платихме на китайците да докарат един самолет.

Когато ги има тези маски... Не можем да накараме някой насила. Затова върнах назад, да раздадем тези 2 млн. маски и да убедим хората, че това е за тяхно добро. Не е вредно, дори е полезно”, подчерта той.

„По време на война, когато аз за първи път заговорих за война, ваши колеги ме попитаха, след това започна да говори за война и Макрон, и другите лидери.

След като е война, най-лошото във воденето на военни действия е разколебаването, дезертьорите, които бягат и не вярват в победата. Затова върнах назад.


 

OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!