Най-смъртоносното място в света, във връзка с коронавируса, в момента е Косово. През последната седмица балканската държава, в която повече от половината от 1.8-милионното население е на възраст под 25 години, отчита 54.2 смъртни случая на 1 милион души в резултат на COVID-19, пише profit.bg.

Второто място в тази негативна класация е за Колумбия. Данните за новите случаи на коронавирус в Косово за същия период изглеждат по-добре, но Косово оглавява и тази класация, ако периодът бъде удължен до месец.

Има няколко причини за тези тенденции. Откакто се отдели от Сърбия след кървава война, Косово остава една от най-бедните държави в Европа, разчитайки основно на средствата, които изпращат у дома гражданите й, които работят в по-заможни части на континента.

"Роберт Кох": Балканска страна е развъдник на К-19 заради куп лъжи!

Корупцията, междувременно, пречи на развитието на системата на здравеопазването в страната.

Политиката на Косово спрямо коронавируса обаче изглежда е основният фактор, както и в много други части на света, където реакциите се оказаха недостатъчни.

“В разгара на пандемията Косово свали своето правителство и уволни министъра на здравеопазването, както и ключови хора в управлението на здравния сектор,” казва пред Bloomberg Африм Красники, изпълнителен директор на Албанския институт за политически изследвания в Тирана.

“Косово беше единствената страна в региона, която не прие бързи, извънредни мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата.”

След преждевременното облекчаване на мерките през май, новият премиер Авдула Хоти засили мерките за социално дистанциране през юли - в опит да контролира увеличаващия се брой случаи на COVID-19.

Самият Хори даде положителен тест миналия месец, но вече се върна на работа.

Настоящите между 140 и 160 нови случаи дневно може да са “плато“, според Сергей Коряк, представител на Световната здравна организация (СЗО) в Прищина.От СЗО обаче работят за увеличаването на капацитета за тестване, който в момента е около 500 теста на ден, опасявайки се, че броят на заразените е по-голям.

“Лабораториите тестват единствено пациенти със симптоми с висока температура,” казва Коряк.

“Така че случаите, които преминават по-леко, може би се пропускат.”