Съдовият хирург от Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Асен Тодоров спаси живота на 40-годишен пациент с агресивен бъбречен тумор. Младият лекар приложи напредничава техника, която е чисто нова за Европа, но се използва в най-модерните медицински центрове на САЩ.

„Бъбречният карцином е третият най-често срещан рак в малкия таз и пикочо-половата система и един от най-злокачествените. Той има „интересно“ биологично поведение, защото засяга не само единия бъбрек и застрашава другия, ами плъзва по вени и артерии, а през голямата празна вена достига до дясното предсърдие и прораства там“, разкри д-р Асен Тодоров. За жалост, този сценарий за развитието на тумора се среща при около 10 на сто от диагностицираните. А до скоро единственият начин да се спаси пациента е бил… да го „убият“.

Д-р Тодоров поясни: „Напредъкът на медицината, на новите трансплантационни техники позволява в подобни случаи да се извърши радикално оперативно лечение, да се махнат съдовете заедно с тумора и да се даде реален шанс за оздравяване.

Обикновено тези пациенти се явяват при онко- или съдовите хирурзи с оттекъл крак в напреднала фаза на болестта. Допреди десетина години при операцията на такъв вид рак трябваше да се направи кръвообращение извън тялото и машина да замести функциите на сърцето и на белия дроб.

Да се изкара цялата кръв да минава през апаратура и да се намали до такава степен температурата на тялото, че да спрат да функционират всички органи, вкл. и мозъка, това беше опцията, която доскоро предлагаше хирургията.

Да се "умъртви" един човек и да се пробва да бъде съживен - рисковете са огромни.

Как тази техника, при която не се замразява и не се „убива“ пациента, бе приложена за първи път у нас, четете в най-полезния сайт Zdrave.to