За щастие при коронавируса в сравнение с другите респираторни вируси, децата преболедуват безсимптомно. Може да се усети леко покачване на заболеваемостта, тъй като децата пренасят лесно вируса. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

ЕМА съобщи, че ваксината на АстраЗенека има отношение към образуването на тромбози, посочи той. Изследванията обаче показали, че се касае за жени с наднормено тегло или придружаващи заболявания. 

„До момента такива ваксини рядко са се използвали. Това представляват ваксините, при които се използва аденовирус, в който се е възпроизвел спайк протеин. Той ни предпазва при евентуална среща с вируса. Организмът ни дава отговори, като генезата на тази реакция е изключително рядка“, обясни специалистът.

Хора, които веднъж са имунизирани с ваксината на АстраЗенека, няма сведения за получени усложнения след втората доза. Хора, които са ваксинирали веднъж и са преминали през кризисния период без странична реакция, могат да се имунизират повторно, категоричен е Вълков.
 „Единственият начин да се справим с вируса е имунизацията.

Нужно е да се ваксинира 80% от населението на планетата. Ако се получи нов щам, ние не можем да предвидим поведението му. Към момента имаме генетични мутации на един щам на COVID-19“, каза инфекционистът.

„Към момента наблюдаваме усложнения основно при възрастни хора. Пациентите са повече. Отдаваме го на това, че британската линия е по-заразна. Надали има човек, който не го е страх от тази инфекция. Пациенти, които при приемането си в болница не са в критично състояние, но имат придружаващи заболявания са в потенциален риск за тежко протичане“, каза д-р Трифон Вълков.

"В момента около 80% прекарват леко вируса и няма да разберат, че са го карали, под 15% ще го изкарат по-тежко, в момента под 1% е смъртността от COVID-19", отчете той.