"Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват", това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там. Но се налагали и мерки на национално ниво.

На въпрос откъде идват бройката 11 000 теста доц. Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

"Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа. Там има доста по-тежка ситуация, например Чехия", коментира доц. Кунчев в телевизионно интервю.

Той бе категоричен, че ако не вземаме навреме мерки можело да се случи и да имаме по 5-6 хил. положителни случая на ден.

"Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма", обясни доц. Кунчев.

Според него е възможно още затягане на мерки, но без да се стига до "локдаун".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов каза, че може да се стигне до още извънредни К-19 забрани. Думите му идват часове, след като той пусна спешна заповед, в която стана ясно какви ограничения влизат в сила от утре за цялата страна.

"Вечерният час не е много ефективен, но по общини ако се налага ще го има, ако го приемат общинските щабове", каза пък доц. Кунчев и допълни: "Ако нещата вървят така със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка".

"Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев. Работеше по 16-17 часа на ден, но формално имаше нарушение на правилата със свалянето на карантината на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов", каза доц. Кунчев и допълни: "Затова и не се правели вече изключения".

Според доц. Кунчев подбудите на д-р Пенчев били да не се пречи на държавата, но наредбата щяла да се спазва такава, каквато е написана.

"Имам връчено специално предписание и съм поставен под карантина за 10 дни", обясни доц. Кунчев и каза още: "Нямал никакви симптоми, вчера излязъл резултат от PCR, че е отрицателен".