Повече от 70% от преболедувалите COVID-19 имат увреда на част от мускула на сърцето". Това каза в предаването "Пулс" по Канал 3 доц. д-р Яна Симово, кардиолог и член на Български кардиологичен институт.

"В ход е кампания на Български кардиологичен институт за помощ на пациента извън болницата. Резултатите от него засега са: при 60% от пациентите има нарушение на сърдечния ритъм. Недостиг на въздух", добави още доцентът.
 
"Първо има телефонна анкета, чрез която се преценява дали анкетирания трябва да се види със специалист, а прегледите при специалистът са безплатни", допълни още специалистът
.
"Уроците от кампанията са, че най-големият враг на сърцето е страхът от COVID-19, а не самата инфекция.
 
"Коронавирусна инфекция е вид пневмония, за разлика от останалите пневмонии тя може да остави дълготрайни последствия върху белите дробове" това каза в предаването д-р Дончо Дончев, специалист УНГ, ВМА, преболедувал COVID-19.
 
"Човек, дори и със загуба на белодробна тъкан, с това, което му е останало, може да постигне много и да живее пълноценен физически живот. Големи възможности има белодробната тъкан", добави още лекарят.
 
 "Животът след  COVID-19 е връщане към помощта на колегите,  помощ за другите, които се нуждаят от нея, връщане към нормалния начин на съществуване", заключи д-р Дончо Дончев.