Дъщеря на болни от коронавирус бургазлии отчаяно моли да ги изпишат от болница, за да може да се грижи за тях. Стела Димитрова се свързала с Флагман.бг, за да разкаже за проблемите в здравната система, до които доведе пандемията от коронавирус.

Възрастните й родители повече от седмица се намирали в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, но от ден на ден състоянието им се влошавало. 

Мъките за семейството са започнали на 12 октомври, когато 82-годишният мъж е изписан от отделението по Втора хирургия на лечебното заведение.

„Баща ми лежа в болницата заради рана на краката, понеже има проблем с кръвноносните съдове. По някакъв начин пандемията е пламнала в отделението и той се е заразил.

На следващия ден се обадих на Спешна помощ, тъй като състоянието му се влоши. Държаха го 4 часа в изолатора, направили му бърз тест и ми обясниха, че е положителен, но не могат да го приемат в болница, защото нямало места в Инфекциозното отделение и трябва да го прибера вкъщи.

Така и направих. Впоследствие той зарази болната ми майка, както и мен. И двамата се влошиха, тъй като имат редица други заболявания. Майка ми е трудноподвижна, има заболяване на ретината, почти е сляпа, не може сама да вземе лекарства, прекарала е три инсулта, отделно има сърдечно заболяване и е с диабет.

Баща ми е със сменена клапа на сърцето. Личните им лекари се ангажираха и успяха да съдействат за приемането им в Инфекциозното отделение. Въпреки че състоянието им беше влошено, тогава те се чувстваха по-добре, отколкото сега. А преди болестта можеха да се грижат сами за себе си“, казва Стела Димитрова пред наш репортер. 

Тя се оплака, че заради липсата на персонал болните от коронавирус не могат да получат адекватно лечение. Майка й баща й били настанени в една стая само двамата, но лекари и сестри при тях влизали само два пъти на ден, за да им дадат антибиотици. Казали са им да отиде някой близък да се грижи за тях в отделението, тя обаче не може, тъй като е под карантина.

„Ясно че, нямат персонал по болниците заради кризата с коронавируса, изнемогват. Днес сутринта като й се обадих на майка ми тя говореше едва-едва, оплака се, че нямало кой да й даде дори вода.

Те са на легло и двамата, вече състоянието им е тежко, майка ми дори е колабирала два пъти. Аз съм в безизходица, защото съм под карантина, ако вляза в отделението, после нямам право да изляза. Страх ме е, че ще умрат не от коронавирус, а от другите си заболявания“, оплака се бургазлийката.

Апелът на Стела Димитрова е възрастните й родители да бъдат изписани от болница, за да може тя да се грижи за тях. Нека другите пациенти да получат адекватно лечение, аз искам да ги прибера вкъщи, поне да си умрат достойно тези хора, в болницата също няма да оцелеят, зове отчаяната дъщеря.