На 19 октомври, Деня на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 г.
Тази година БЛС създаде специална категория и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за "Борба с пандемията - Ковид 19". Те са:


1.    Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.
2.    Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.
3.    Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.
4.    Д-р Александър Симидчиев
5.    Д-р Дончо Дончев
6.    Д-р Сибила Маринова
7.    Доц. д-р Диана Радкова, д.м.
8.    Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.
9.    Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.
10.    Доц. д-р Стефан Узунов
11.    Д-р Мария Пишмишева
12. Военномедицинска академия
13. УМБАЛ "Александровска"
14. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
15. МБАЛ - Хасково

В категорията "Борба с пандемията - Ковид 19" бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.

В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг.  Те получиха посмъртни отличия.

Званието „Лекар на годината 2020“ получи доц. Александър Оскар.Носителят на тазгодишната награда е очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.

Тазгодишният носител на Приза "Лекар на годината" е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология".

Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане.

Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

Доц. Александър Оскар благодари за наградата  и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:
Проф. д-р Иво Петров, д.м.н.
Д-р Иван Вълканов
Доц. д-р Валерия Хаджийска, д.м.

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:
Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н.
Доц. д-р Любомир Киров, д.м.
Проф. д-р Чавдар Стефанов, д.м.н.
Проф. д-р Атанас Щерев, д.м.н.

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите отидоха за:
Д-р Петко Загорчев
Проф. д-р Борис Богов, д.м.н.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.  За  млади медицински надежди на България награди получиха:

Д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев

Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от председателят на БЛС. Д-р Иван Маджаров заяви, че  в тази напрегната година, всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест.

„Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп - "Светейки за другите, изгарям“, каза д-р Маджаров. Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и да спазват правилата за дезифекция,дистанция и лична хигиена.

Той благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да "светите", че продължавате да работите упорито“  и припомни, че лекарите заслужава уважението на обществото и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.

Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България и Светлана Йорданова-зам.-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност,  стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2020“.