2020 г. е към своя край и все още няма ваксина срещу коронавируса. Това означава, че светът ще живее в пандемия поне още една година. 

В тази връзка възниква противоречие относно това дали правителствата трябва да преминават от едно блокиране към второ, или трябва да търсят съвсем различна стратегия за борба с COVID-19.

Какво ще се случи със света като цяло, ако коронавирусът ни придружава за по-дълъг период от планираното по-рано? На този въпрос се опитаха да отговорят германските вирусолози.

Водещите германски вирусолози Хендрик Стрик и Йонас Шмид-Чанасит многократно призоваха политиците да се научат да живеят с коронавируса: „Казвате, че локдауните водят до „упадък на цели сектори на икономиката“ и „засилен социален дисбаланс “, но все пак ги въвеждате... Нелогично е."

Сега се появи огромно противоречие от страна на един от най-влиятелните вирусолози в Германия: професор Шарите Кристиан Дростен.

„Не съм фен на онези неделни речи без съдържание, които казват: научете се да живеете с вируса“, ​​каза Дростен по време на дискусия в Мепен, Долна Саксония. „Можем да се научим да живеем с тази болест едва когато пандемията приключи.“

Да живееш с коронавирус, означава да не реагираш на увеличаването на броя на заразените, каза Дростен. Това ще работи само докато здравните власти вече не могат да проследяват инфекциозните вериги.

„Ако нещата излязат извън контрол, ще се върнем към експоненциално увеличение и тогава имаме само няколко седмици, преди медицинската система да се срине“, казва вирусологът Шарите.

Какъв курс ще поеме Германия?
Институтът Робърт Кох (RKI) наскоро коригира своята стратегия за тестване: само възрастните хора и хората с предишни заболявания трябва да бъдат тествани, проследяването на инфекциозни вериги според тях е от второстепенно значение.