Комбинирани данни от СЗО и официалния сайт за следене на развитието на коронавируса в световен мащаб worldometers сочат, че България се намира в пика на епидемията, пише "Флагман".

Още през октомври математическите модели предсказваха, че най-много нови случаи и жертви на пандемията ще има в края на декември. От графиките ясно се вижда, че дори на логаритмична и кумулативна база кривата на заразените е започнала да спада.


Смъртните случаи на дневна база пък от близо 10 дни се запазват на едно ниво, което макар на пръв погледа не звучи като добра новина, всъщност е такава, когато се вземе под предвид фактът, че заболяването COVID-19 има 7 до 14-дневен инкубационен период.

Видно от статистиката спадът на новите случаи е започнал още в края на ноември, няколко дни преди да бъдат въведени новите противоепидемични мерки, които трябваше да важат до вчера и за които е спорно да се каже дали се спазват или не (с изключение на затворените заведения). От 1 до 12 декември броят им е почти еднакъв всеки ден, след което от 13 до сега се наблюдава рязък спад – както в дневните данни, така и в седмичните.

На седемдневна база спадът е драстичен, достигнали сме нивата от края на октомври-началото на ноември

Така, според данните на СЗО, спадът в броя на новите случаи между седмиците 7-13 декември и 14-20 декември е над 32%. Това със сигурност обаче не е гаранция, че пандемията е отминала, въпреки че новините са много обещаващи, предупреждават експерти.

Показанията на горната графика са красноречиви - за една седмица има спад от над 32% в броя на новите случаи на ден

Подобна към днешна дата е и картината с починалите на дневна и седмична база, където също се наблюдава плавен, но видим спад. По данни на СЗО в седмицата 14-20.12 са починали общо 925 души или средно по 130 на ден.

Към тази седмица картината е различна – СЗО отчита, че в седмицата, започнала на 21.12 до момента са отчетени едва 58 жертви на коронавируса.

Ако вземем предвид, че е възможно да има забавяне в декларирането на данните от 24 часа – това отново значи, че очакваният броят на смъртните случаи на дневна база е с близо 50% по-нисък тази седмица, спрямо наблюдаваният миналата.

Броят на смъртните случаи на ден е в т.нар. "плато" - изравнен. Това не е лоша новина и е очаквано следствие от дългия инкубационен период на заболяването

Данните на worldometers също чертаят оптимистичен път. Според тях дори броят на активните случаи претърпява ежедневни спадове започвайки от 5 декември досега. На тази дата всъщност е бил и пикът в броя им, когато те са достигнали до 95 442.

17 дни по-късно броят им вече е спаднал до 83 041, като особено впечатление прави фактът, че 17 дни преди 5 декември техният брой също е бил около 75 000. Това на практика значи, че кривата на заболеваемостта отпреди 3 седмици е била толкова стръмна, колкото е сега стръмна кривата на оздравяващите.

Активните случаи бележат драстичен спад през последните 14-15 дни, което е обнадеждаващо за развоя на епидемията у нас

Добра новина е и че цялостната крива, показваща кумулативно заболеваемостта вече не следва геометрична прогресия, а се е изравнила и следва линеарна графика. 

Дори и най-песимистичните прогнози на worldometers пък, които са изградени на базата на сложни компютърни модели и в историята на пандемията почти винаги са били много близко до истината, сочат, че дори и при абсолютно прекратяване на извънредните мерки против вируса кривата ще продължи да спада надолу все повече и повече и до 1 април 2021 г. би трябвало в страната ни броят на смъртните случаи от коронавирус на дневна база да намалее драстично