Целта на Пекин е да ваксинира 40% от населението до края на юли, предаде Ройтерс, като се позова на водещ китайски експерт.

Според Чжун Наншан, председател на специалната комисия за борба с пандемията от COVID-19, сегашното ниво на поставените дози на 100 души от населението в Китай е 3,56, много по-ниско от това в Израел, ОАЕ и САЩ, информира БТА.

По време на онлайн форум, организиран от пекинския университет Цинхуа и вашингтонския институт Брукингс вчера, китайският експерт заяви, че целта от 40% ваксинирани трябва да бъде постигната до края на юни, като се позова на китайския Център за контрол и превенция на заболяванията, но в телефонен разговор с Ройтерс днес поясни, че въпросната цел всъщност ще бъде постигната през юли, взимайки предвид дела на хората, които не желаят да се ваксинират.

Той уточни, че 40-те процента до края на юли ще включват хората, които са получили или една или две дози. Китай разработи четири ваксини за обществена употреба, три от които изискват две дози и една е еднодозова. По думите му в Китай са поставени 50,52 милиона дози към 28 февруари.