Китай отхвърля призивите за независимо международно разследване на произхода на коронавируса, обяви зам.-посланикът на страната в Лондон Чън Вън пред ВВС. Според него подобна проверка е "политически мотивирана инициатива", която ще пренасочи вниманието от борбата с пандемията. 

„Независимото разследване е политически мотивирано. В момента се борим с вируса, концентрираме всички свои усилия в борбата срещу него. Защо да говорим за разследване? Това ще отклони не само вниманието, но и ресурсите", категоричен е Вън. 

В подкрепа на думите си дипломатът посочи критиката, на която бе подложен Китай заради първоначалния си отговор на вируса. Според него това е довело до "посочване с пръст" и проява на "дълбоко пристрастие" към страната му. Чън е убеден, че спекулациите за произхода на COVID-19 са "политически вирус".

Засилва се скептицизмът за това колко прозрачно Китай се е справял с COVID-19, което подхранва призивите за безпристрастно разследване за заразата.

Китай обаче изрази готовност да сподели с международни специалисти опита си в лечението на критични пациенти с COVID-19. В Ухан, от където тръгна заразата, вече няма нито един болен в интензивно отделение.