Ефектът от втория локдаун в Израел дойде на третата седмица. Това разказа пред Нова тв посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова.

След пълния локдаун там случаите намаляха от 5000 дневно на едва 300. Бъчварова разказа за разликите между първия и втория локдаун, който бе обявен на 18 септември.

"Първо, беше направен анализ за възможното развтиеи на пандемията с точни и обективни данни. Беше проведена предварително добра информационна кампания и хората знаеха какво следва. Беше обявено кога и как ще се излезе от локдауна.

Мерките бяха обявени за 4 седмици, а първите обнадеждаващи резултати се появиха на третата седмица. Много е важно бавното и постепенно излизане от локдауна", обясни Бъчварова. Тя разказа, че хората там навсякъде носят маски и спазват дистанция.

Това се дължи на повисоката дисциплина, която имат. "Следя всичко, което се случва в България. Много е важно да има обективна информация, за да не се отваря вратата на фалшивите новини и конспиративните теории. Ситуацията е изключително трудна за целия свят. Държавите трябва да се учат една от друга и да не се повтарят грешките на другите", смята Бъчварова.

В Израел първо отворили детските градини и яслите и фризьорските салони. Постепенно се отворили училищата, а след това и малките магазини.

Сега са отворени и музеите, но при предварителна заявка за посещение. В момента се обсъжда отварянето на моловте. "Животът не е невъзможен и при строги мерки, а ефектът, който се постига от тези ограничения е изключително ценен", подчерта Бъчварова.