15-годишно момче е първият случай на коронавирус, който е открит, а експертите се опасяват, че Covid-19 може да "изтрие" местните общности. 

Първият случай на коронавирус е отчетен в отдалечено племе в дълбините на тропическите гори на Амазонка. Става дума за тежко болно 15-годишно момче, член на племето Яномами, което живее по протежение на бразилско-венецуелската граница.Детето е откарано в болница поради висока телесна температура и проблеми с дишането и преглъщането. Първият тест е отрицателен за коронавирус, но вторият потвърди подозренията на лекарите, съобщават местните медии.

Племето Яномами е най-голямата местна общност в Бразилия и живее в 200 села на площ от 2,3 милиона хектара.

Макар и далеч от цивилизацията, се смята, че детето се е заразило в училище.15-годишното момче не е първият заразен член на племе - няколко членове на племенни общности в Амазонка също са заразени, поради което бразилските служители се опасяват, че вирусът може сериозно да застраши оцеляването им.

Най-уязвимите са и най-старите жители на племената и с тяхната смърт устните предания, истории, мъдрост и култура изчезват, след което общностите ще изпаднат в хаос.

За да се справят с коронавирусната епидемия, членове на някои общности са изолирани.

Превод: БЛИЦ