Световни медици алармират за опасно усложнение, причинено от COVID-19. Установили са, че при пациенти се появяват кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт, инсулт и органна недостатъчност.

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с COVID-19, развили тромбоза привлякоха вниманието на медицинската общност.

Откриха още зловещи симптоми на COVID-19, вирусът поразява...

Водещият британски професор по тромбоза и хемостаза Рупеен Аря заяви, че лекарите наблюдават подобни усложнения все по-често. По думите му почти половината от пациентите в критично състояние имат белодробна емболия. Сходни са данните и на болница в иранската столица Техеран. Лекарите са регистрирали 25 пациенти с COVID-19, които след това получават инсулт.

COVID-19 засяга и мозъка! Последствията са поразяващи

Близо половината от болните са били под 50 години. Иранските специалисти също са на мнение, че новият щам играе роля в развитието на кръвни съсиреци, чиито край е фатален.

Говорителят на иранското министерство на здравеопазването потвърди, че властите са получили сигнали за пациенти с коронавирус, получили тромбоза и мозъчен удар.

Миналият месец десният крак на канадския актьор Ник Кордеро беше ампутиран в резултат на кръвни съсиреци. Актьорът бе приет в болница в края на март и диагностициран с COVID-19. По-късно състоянието му стана критично, получи 2 удара и усложнения в кръвосъсирването, което доведе до ампутация.

К-19 удря човешкото тяло безпощадно! Поразява и...

Учените не са сигурни защо вирусът причинява съсиреци, но смятат, че може да е резултат от имунна свръхреакция, наречена "цитокинова буря". Според част от специалистите при някои пациенти този процес преминава в свръхпроизводство, като имунните клетки започват да унищожават здрави тъкани.

Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия – това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци.