"Трудно е да консултираме пациентите по телефона. Губи се живата връзка. Повечето се плашат, че са заразени дори, когато ги боли зъб. Много от хроничните заболявания остават на заден план, което е лошо. Пациентите се страхуват само от COVID-19.

Постоянно чувам „Имам ли коронавирус, тъй като ми е високо кръвното?, Имам стягане в гърдите – това коронавирус ли е?““, заяви в ефира на Нова тв общопрактикуващият лекар Гергана Николова. 

„Нашата болница работи в противоепидемичен режим. Не можем да спрем ражданията, диагностиката на начална бременност, лечение на ракови заболявания. Вирусните и бактериалните инфекции по време на бременност протичат по-лошо. Това е било така винаги. Знаем, че инфекциите водят до по-чести спонтанни аборти и преждевременно раждане“, каза Атанас Щерев, генеколог.

Зрители имаха възможността да зададат въпрос на специалистите. Вижте някои от тях и какво отговориха лекарите в студиото на предаването. 

- Колко е опасно отлагането на ваксините при бебетата?
„За да се ваксинира едно бебе, трябва да сме сигурно, че то е абсолютно здраво. Няма как да сме сигурни, че средата, в която то живее, е здрава. Важното е да не направим по-голям проблем. Ваксините ще бъдат наваксани, когато е възможно. Повдигнали сме въпроса за женските консултации", обясни д-р Гергана Николова

- Кога ще бъдат възстановени ин витро процедурите?
„Писахме писмо от името на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве за определена категори пациенти. Става въпрос за пациенти над 39 години, с повтарящи се спонтанни аборти, при които няма как да бъде отложено лечението", каза професор Атанас Щерев.