Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) опроверга съобщението, че е установила причинно-следствена връзка между ваксината на Университета в Оксфорд/AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, пише "Труд", позовавайки се на британския национален ежедневник The Guardian.

В изявление пред френска медия ЕМА уточни, че „все още не е стигнала до заключение и прегледът в момента продължава“,а официалният доклад с констатациите ще бъде представен в сряда или четвъртък тази седмица.

По-рано говорител на EMA потвърди връзката между препарата на AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци в някои случаи. В интервю за италианския вестник Il Messaggero Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в EMA, заяви, че е „ясно, че има връзка с ваксината“, но все още не може със сигурност да се каже какво точно предизвиква такава реакция.

По думите на италианеца сред по-младите ваксинирани хора има по-голям от очаквания брой случаи на церебрална тромбоза - съсирване на кръвта в мозъка, в сравнение с останалата част от населението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ