"Не съществува голям риск за здравето на децата, но рискът за образованието им става все по-голям", това каза проф. Мира Кожухарова - епидемиолог. Тя изрази притеснение, че бъдещите лекари - сега студенти по медицина - могат да имат пропусната година.

"Не мисля, че онлайн обучението може да замести живото образование", заяви тя пред БНР.

Проф. Кожухарова коментира притесненията, че средната възраст на учителите е над 55 години, че е трудно да се каже коя възрастова група е най-застрашена, тъй като бройката на болните в България е много малка.

Според нея отпускането на мерките е позитивно решение. Тя препоръча да се направи епидемиологичен анализ, за да се прецени доколко е ефективно затварянето на определени населени места и квартали, защото към момента не сочат такава ефективност.

"За да се съживи туризмът, доколкото може да се съживи, не само забраните, но и страхът на хората, които бяха много наплашени, ще  бъде пречка пред туризма. Затова е целесъобразно хората да се осмелят да пътуват, спазвайки противоепидемичните мерки. Да не се затварят областните градове", коментира епидемиологът. 

По думите на проф. в Кожухарова мерките за изолация на хората спират разпространението на заразни болести, това не е откритие, новото е, че целият свят е карантина:

"Това спира разпространението на коронавируса, но той няма да изчезне от само себе си, а трябва да се научим да живеем с този вирус. Нормалните дейности в живота да продължават при вземане на по-стриктни противоепидемични мерки. На всички хора е известно и те ги спазват".

Проф. Кожухарова коментира, че в България не може да се говори за пикове, защото нямаме епидемиологични данни, имаме дневни данни, в които се съобщава броят на положителните, но само малка част от тях са болни.

"В епидемиологията, когато обсъждаме епидемии, правим изчисленията си на база седмични данни на броя заболели, а не на броя положителни проби", обясни тя. 

Въпросът с масова ваксина срещу COVID-19 се отнася за времето, което не обхваща следващия сезон, а ще бъде след години. 

Препоръката на проф. Кожухарова за носенето на предпазни маски е да се носят само на закрити места, защото: "Ако се носят неправилно, по-добре да не се носят".