"Изцяло поддържам обръщението на ръководителя на Националния щаб и това ми дава по-голяма увереност в този период. Аз видях, че държавата е влязла в своята роля. Това, че има Национален щаб, който действа, ни дава увереност, че е има ред. Виждането ми по отношение на реда е, че дори да не ти харесва, той е в пъти по-добър от безредието", това заяви епидемиологът Мира Кожухарова.

Извънредно! Ген. Мутафчийски иска крути мерки: Да се затвори всичко освен... ВИДЕО

Според нея ние не сме загубили много време.

"Ситуацията е много динамична, трудно е да я догониш. Общо взето нещата правилно започнаха.

Те са и така описани в плановете за грипна пандемия. Такива планове са правени още 2007-2008 година, колегите са запознати с тях", заяви тя в сутрешния блок на БНТ.

Епидемиологът припомни, че Националният щаб отговаря на национално ниво и поема отговорност за всяко едно свое разпореждане, но не по-малка е нашата отговорност, спазвайки разпорежданията, предпазвайки себе си, да предпазваме хората около себе си.

"Така че всеки има своята отговорност и трябва да си я поеме", допълни епидемиологът.

"Ние трябва да бъдем готови в следващите седмици да се срещнем с голям брой случаи. Проблемът не е само в бройката, а в подбора на пробите. Зависи в каква общност ще попаднеш - възможно е да не са положителни, докато в съседната да бъдат положителни.

Факт е, че случаите, които се появиха, с изключение на един, са случаи на хора, които не са пътували, не можеш да предполагаш, че са пътували някъде и са имали контакти с пътували хора" заяви Мира Кожухарова.

Според нея оттук-нататък вниманието трябва да бъде насочено към хората с тежка пневмония, защото при тях е много вероятно да се касае за тази инфекция и не е важно дали са пътували, защото вирусът вече е сред нас.

"Ние виждаме разпространението на тежките форми, не виждаме масовото разпространение на вируса, защото младите хора го изкарват безсимптомно или с леки симптоми", поясни епидемиологът.

Тя допълни още, че човек, изкарал веднъж коронавирус, придобива имунитет.