Русия планира да сподели предварителните резултати от изпробването на своята ваксина срещу COVID-19 и наблюденията през първите шест седмици върху участниците в тестовете, като вдига темпото във вече лудата глобана надпревара за слагане на край на пандемията.

Александър Гинцбург - директор на института "Гамалея", създал ваксината "Спутник V", каза пред Ройтерс, че бързите темпове на разработването са били необходимост във "военновременните" условия на пандемия, но не са били правени компромиси с качеството.

Русия разработва своята потенциална ваксина с максимална скорост чрез масови ваксинации едновременно с основните изпитвания върху хора. С това тя предизвика у някои наблюдатели опасения, че поставя на първо място своя национален престиж пред солидната наука и безопасността.
"Хората умират също като на война", каза Гинцбург, държейки в ръка кристален модел на коронавируса.

"Това бързо темпо обаче не означава, както твърдят някои медии, че се правят компромиси с качеството. Съвсем не", увери той. Седнал в своя облицован с ламперия кабинет в института в Москва, Гинцбург заяви, че на екипа му е бил даден твърд краен срок за производство на ваксината, но са били спазени всички изисквания за тестване на "Спутник V" за безопасност и ефективност.

Планът да се публикуват междинните резултати от наблюдението върху доброволците през първите 42 дни означава, че има големи шансове Русия да стане първата страна, обявила някакви данни от заключителния етап от тестването, известен като Фаза 3.

Първата група от петте хиляди доброволци са били ваксинирани на 9 септември, тоест междинните резултати може да бъдат обявени някъде след 21 октомври. Суверенният здравен фонд на Русия, който е инвестирал във въвеждането на ваксината в употреба, заяви, че очаква междинните резултати да бъдат публикувани през октомври или ноември.