11 094 души са преминали през болница през миналата година с остро натравяне, свързано с употреба на наркотици и алкохол. При 1600 от случаите става въпрос за деца, като половината от тях са под 15 години, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Запазва се и тенденцията непълнолетни и малолетни да комбинират дрога с твърд алкохол, съобщава "Трафик".

Тези „коктейли" са изпратили в токсикологиите 170 тийнейджъри.

Все по-често след запой или употреба на наркотици в болница се озовават не само момчета, но и момичета. За 2019 г. общо 353 малолетни госпожици са приети в клиниките. 63 от тях са приемали наркотици, 223 са злоупотребили с алкохол, а 67 са смесили наркотици с алкохол.

Проблемът с наркотиците през последните години остава сериозен. Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стереоиди, показват данните от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години. 

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойностите са близо два пъти по-ниски. В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години. 

Най-силно влияние за избора на младите хора да започнат да пият се явява семейството и приятелският кръг. Посягането към пристрастяващи субстанции у тийнейджърите е всъщност не толкова проява на липса на знание, колкото резултат от криза в този период. Затова от голямо значение е възпитанието у дома и разрешаването на съществуващите вече социални проблеми, за да могат да си изградят правилна позция за зависимостите, катгорични са експертите.