Ваксинираните с първа доза на ваксината на AstraZeneca, а втора – РНК, горят с COVID сертификатите. Причината е прозаична – бъг в системата, който не позволява в нея да се въведат два различни вида препарат. Това показа проверка на „Монитор“.

Когато е замислян софтуерът, той е проектиран в основното тяло на сертификата да бъдат вписани изрично видът ваксина, търговското й наименование, както и носителят на патента за ЕС. Полето обаче не позволява в него да се запишат два различна вида ваксина.


За да се случи това, е нужно да има промяна в електронната система, която обаче трябва да бъде извършена след разпореждане от здравните власти. Към момента обаче официално няма такова решение от Министерството на здравеопазването.

Според здравни експерти този проблем обаче няма да е локален за страната ни. Софтуерът у нас е разработен по предварително договорени параметри с останалите страни - членки на ЕС, и на 1 юни той трябва да бъде вързан към единната система на съюза.

След проблема с доставките и поставянето на втора доза от оксфордския препарат обаче няколко страни от ЕС приеха възможността втората игла да бъде РНК.

Това обаче води до проблема със софтуера, който ще трябва да бъде решен на европейско ниво, категорични са български здравни експерти.

Иначе първи за бъга в системата алармираха лекари от Варна.

"Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза ваксинация с AstraZeneca и не позволява системата да променим вида на ваксината, съответно на Pfizer или друга РНК и да бъде отразена втората игла", заяви д-р Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина" във Варна.

Тя търси за съдействие регионалната здравна инспекция в града. Оттам й обясняват да имунизира пациентите и да събере данните за тях, а когато проблемът бъде отстранен, да въведе данните в платформата и след това да се обади на хората, за да си получат сертификата.

Доктор Павлова се опасява, че това може да отнеме много време и да създаде още допълнителна работа за служителите, които и сега са затрупани с попълване на документи.

Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, защото при евентуално влошаване на здравословното състояние не могат да докажат, че са ваксинирани с втора доза, посочи лекарката.

Междувременно стана ясно, че около 5000 на брой са сгрешените сертификати на хора, получили 2 дози от ваксината срещу коронавируса само в столицата. Това заяви Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“.

Тя разясни, че информацията за броя сгрешени сертификати е получила от служител в столичното РЗИ. Оказва се, че най-засегнати от този проблем са чужденци, които или пребивават временно у нас, или са се ваксинирали по време на зелените коридори.

От една от болниците в столицата потвърдиха, че по-голямата част от обърканите сертификати са на чужди граждани. Има доста такива случаи и в други областни градове.

„Доста са, бройка не знаят, тепърва излизат. Във всички случаи става въпрос за чужди граждани с небългарски имена, нефигуриращи в нашата здравна система.

За въвеждане се използват данните от декларациите за информирано съгласие - за български гражданин - и грешно да си напише собственото име, при вкарване на ЕГН излизат правилните имена и да речем Илхан или Ирфан няма как да се причуе или прочете грешно, защото системата вади направо правилното име.

Проблемът е с англичани, французи, германци и други чужденци, попълнили декларациите за информирано съгласие, може те да са сгрешили, може медицинските лица при въвеждането и при получаването на сертификатите сега излизат разминавания между сертификата и името по документ за самоличност.

Какъв е броят на сгрешените, не е ясно“, обясни запознат със ситуацията.

Според Георгиева здравното министерство има вина за този хаос, тъй като били допуснали да се въведе система, без да бъде предвидено, че тези технически грешки биха довели до объркване и смут сред гражданите, особено ако те искат да излязат в чужбина.

Според Пенка Георгиева около 30% от сгрешените сертификати са с грешна рождена дата.

Тя призова всички ваксинирани да си проверят сертификатите за грешки. Георгиева коментира още, че тези грешки, изискващи преиздаване на ваксинационни сертификати, биха могли да бъдат избегнати.

Това щеше да е възможно, ако технологично системата не допуска грешно въвеждане на цифри и букви. Това обаче изисква допълнително разработване и време, което не беше осигурено при старта на електронната система.

Шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев отказа да коментира тази цифра, като заяви: „Не водя подобна статистика, може и да са повече.“ Грешки в сертификатите има, но според Пенчев те не са системни.

Най-често става дума за объркани букви, цифри на ЕГН или пък объркан шрифт. Тези грешки са допуснати от бързина или неволно от служителите, отговарящи за въвеждането на данните, нужни за издаване на ваксинационен сертификат.

Сертификатите, които всеки ваксиниран получава след поставени 2 дози ваксина срещу коронавирус, се оказват трудна задача за личните лекари в малките провинциални градчета.

В един областен град в Северозапада личен лекар обясни, че няма информация как да издаде документа и не е получил инструкции за това.

Голяма част от медиците в селата и малките градове не са наясно как се издава такъв документ и директно препращат пациентите си към регионалните здравни инспекции за съдействие.

Във връзка със зачестилите сигнали за объркани сертификати от здравното министерство увериха, че в днешния ден – 21 май, всички объркани документи ще бъдат коригирани.

В случаите, когато граждани установят несъответствия в издадените сертификати, трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината, или до съответната регионална здравна инспекция, на територията на която се намира пунктът.

Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи, казват още от ведомството.