До 5 март няма регистриран вирус у нас. Това обяви в "Денят започва" по БНТ доц. Любомира Николаева - Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ. Това се дължи на няколко фактора - вирусна интерференция, предпазните мерки и ролята на ваксинирането.


"В момента не се виждат други причинители на респираторни инфекция. Може би защото в биологията има вирусна интерференция - обикновено един вирус става доминантен и това е COVID-19. Миналият грипен сезон (2019-2020) не беше така", заяви доц. Гломб.

Такива проби не са дошли в лабораторията. Всички проби се изследват и за грип. До 5 март няма регистриран случай на регистриран грипен вирус. Откакто аз съм вирусолог това не е било, каза доц. Гломб. По думите й преди години не се е изследвало така.

Не се притеснявам толкова много от мутациите на коронавируса. Ваксините от новото поколение са достатъчно иновативни да се реагира бързо на ситуацията. Няма доказан изолиран вариант, който да е резистентен на ваксината.

Запитана защо в Африка има по-малко случаи, тя каза, че там климатът е такъв, че хората живеят в по-големи разстояния. За изчезване на коронавирус е трудно да говорим. Израел, Шотландия - има значително намаляване на случаите на Ковид-19, особено на смъртните случаи.

В лабораторията са изпитвали лекарство, което се прилага при симптоматично лечение и облекчава кашлица, хрема. То се прилага без антибиотици, защото това е вирус.
Изследвани са 1600 пациенти от различни възрастови групи. Обработени са резултатите.
Запитана дали това лекарство действа срещу коронавируса, тя обясни, че вирусът още е бил влязъл в страната. Нямахме данни, обясни доц. Гломб.

Препаратът е широкоспектърен. Той действа към различни съставки. В леките форми на COVID-инфекцията той помага. Колкото по-рано се вземат противовирусни препарати, толкова по-добре. Започва се с ударна доза, която намалява с течение на времето.