За девет месеца плащанията към общинските болници са увеличени с 8 на сто, въпреки че дейността им е намаляла с 12%, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

"След обявяване на извънредното положение усилията на правителството бяха насочени към подкрепа на болничния сектор - промяна в Националния рамков договор, повишаване на всички цени на клиничните пътеки, допълнителни плащания от НЗОК за болниците и др", посочи министър Ангелов. По думите му средствата към общинските болници са били в размер на 234 млн.лв., вкл 12 млн.лв. за работа при неблагоприятни условия.

Над 36 млн.лв. са осигурени в бюджета на Министерството на здравеопазването за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони.

С постановление на Министерския съвет са одобрени допълнителни разходи за субсидиране на болници. През последния месец са одобрени още 50 млн.лв. за болниците. За непредвидени и неотложни разходи за преодоляване на кризата са предоставени и 7 млн. лв. за ефективен отговор на създалата се епидемична ситуация.