Следим всяко число с изключително сериозна загриженост. Виждаме, че голяма част от българските граждани, които попадат в тази статистика, имат придружаващи заболявания. Това каза пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„България е на водещите места по сърдечносъдови заболявания. Това означава, че българската нация има сериозни здравословни проблеми”, посочи той.

„Това, което виждаме в момента, е онова, което може да даде здравната ни система. Всички системи по света се задъхват.

От първия ден, в който съм министър, поисках да се направи анализ за необходимостта от решения за обезпечаване на здравната система. На третия ден издадох заповед, с която да гарантираме обезпечеността й.

Имаме болнични легла, имаме апаратура, имаме достатъчно лекарства, центрове за плазма. Имаме проблем с персонала", подчерта министър Ангелов. 

 „Затворихме навреме. Можехме да го направим по-рано и искахме да го направим. Отложихме го във времето, защото заболеваемостта в онзи момент бе ниска.

„Ако всеки от нас не осъзнае личната си отговорност, няма да стигнем до никъде", заяви той. 

Министър Ангелов каза още, че България има сключен договор за четири ваксини от четири фирми. "Здравето няма цена. Всеки български гражданин трябва да има същия достъп до ваксини, какъвто има и европейският гражданин.

Твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да достигне ваксина до всеки един българин, той да бъде навреме информиран, да му бъде обяснено за ползите от всяка една ваксина и той да вземе информирано решение”, подчерта министър Ангелов.

За нас е изключително важно ваксините да влязат в страната, когато имат разрешението от Европейската агенция по лекарствата.

Започва атаката на човечеството срещу COVID-19. Ще изправим цялата мощ на държавата срещу вируса. И ще го победим“, подчерта проф. Костадин Ангелов.