Организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства обсъдиха на работна среща със  здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов лекари и управители на болниците от региона, областният управител Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб. 

Адът е в Пловдив! Пациенти с К-19 умряха, оставени на стълби пред болница с кислородни маски ВИДЕО

Министърът декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб. „Може да разчитате 100%-во на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. д-р Ангелов в началото на срещата.

Той допълни, че разбира колко е напрегната ситуацията в болниците, колко са уморени лекарите и как работят на предела на силите си.„Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас", каза още министърът.

Потресаващ разказ за последните минути на издъхнал пред болница мъж в Пловдив от съпругата му

Проф. д-р Ангелов допълни, че областният управител трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Министърът съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване и консумативи, необходими за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след нова година.

Управителите на болниците поставиха въпроси, свързани с финансирането, снабдяването с лекарства и липсата на персонал.

Ръководството на болницата в Пловдив даде обяснения за двамата пациенти с К-19, починали на стълбите ВИДЕО

По думите на министъра държавата е осигурила достатъчно количества от медикамента ремдесивир и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ, така че да бъдат удовлетворени нуждите при лечението на болни от Ковид-19. Предстои да бъдат получени и 362 хиляди дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.

Министърът посочи, че от 1 януари 2021 година е заложено увеличение на заплатите на медиците в болничните заведения и всички ще го получат по методика, разработена от здравното ведомство. Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат  увеличени с 10%.