Запознат съм с този случаи още в самото му начало. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение. Вчера бях с обществената телевизия и един български лекар, който е болен от ковид, каза: Здравната система е претоварена: Това, което се случва е недопустимо. Това, което се случва е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в здравно заведение истината може да има и друг поглед. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по повод трагедията с починали на стълбите пациенти в Пловдив. 

Данните, които знам в момента: лекарите и сестрите в здравното заведение са били достатъчно. Ако ме питате в момента дали здравната система се справя – Да, тя се справя. Но ако продължим да твърдим, че коронавирус няма, че мерките са измислени, за да ограничават свободите на хората, ако продължаваме да бием лекарите и сестрите, ако продължаваме да наричаме бяла мафия, ние ще загубим тези хора", коментира проф. Ангелов.

"Това, което се случва в Пловдив е върхът на айсберга. Защо се случва, защото здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформи. Реформата е започнала преди 20 години, но до какво доведоха тези промени. Личните лекари – здравният министър не им е шеф. ДКЦ-тата са подчинени на общинските съвети. И само благодарение на синхрона, който имам с г-жа Фандъкова и другите общински представители, нещата са такива.

Вече сме внесли законови промени. Трябва да направим стратегически държавни болници в цялата страна. Някои от сградите на болниците са на 140 години. В Америка също има такива, но те са направени. Но сега в хода на една епидемия не можем да стартираме никаква реформа".

Трябва да градим силата на българското здравеопазване там, където то е слабо. Има проблем с комуникацията.

Министърът коментира и презапасяването на хората с лекарства и пиенето на лекарства, без рецепта.

"След време хората ще умират от тежки мулекулярни инфекции, които няма да може да лекуваме", коментира той.