В момента достъпът до лекарства е улеснен. Пълното електронно изписване на медикаменти важи само за антибиотици и антидиабетични препарати. Хората са свикнали да си купуват антибиотици без рецепта и това е голям проблем. Това заяви здравният министър проф. д-р Христо Хинков по Нова ТВ.

"Има опити за намеса в работата ми, за да назнача или отстраня хора, очаквам да бъде назначен нов заместник министър. Постигнахме консенсус", разкри още Хинков..

По думите му има рязко повишаване на заявените и издадените електронни рецепти. "От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти. От тях 65% са изпълнени. Другите вероятно са били връщани. Не са нарушени правата на пациентите за достъп до лечение. Няма нужда от обучителна програма за системата за електронни рецепти, защото от две години лекарите могат да ги изписват. 

През това време системата можеше да се тества. Софтуерът работи, проблемът с кода, изписан на лекарството на електронната рецепта, вече е разрешен. Когато кодът излезе, а медикаментът го няма, се оказва, че аптекарят не може да го замени с друго с различен код. Сега се взе решение да има първичен код, който важи за всички препарати", обясни той.

И разкри, че Иванка Динева е предложена от ГЕРБ за шеф на "Медицински надзор".

"Очаквам резултатите от проверката на прокуратурата в „Майчин дом“. Ако се установи, че проф. Костов е допуснал нарушение, той си отива. Към обективните факти от протоколите, които се дават на болницата след проверката, са добавени и нови неща. Правен е опит да се промени духът на окончателния доклад против Иван Костов", отбеляза министърът.

Според него, ако се върнат хартиени рецепти, електронните никога няма да бъдат въведени отново. "Имаме естествена съпротива срещу всяко нововъведение. Чрез електронната рецепта ще се преодолеят затрудненията с достъпа до лекарства.

Имаме предвид мерките, предложени от БЛС. Нашата цел е пациентът да получи лекарствата си, не е вярно, че сега достъпът е по-затруднен. Вчера разговарях с премиера за електронните рецепти", обяви Хинков. И допълни, че електронните рецепти няма да приключат с монопола, но това могат да сторят законодателни промени. 

Той отрече категорично да има хора от неговия екип да са уличени във финансови злоупотреби. "Директорът на дирекция "Лечебни действия" и началникът на кабинета ми са проверени за достъп до класифицирана информация. Не знам за какво става въпрос, не искам да раздухвам скандала, защото не е полезен за никого", заяви министърът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук