Чудо, воля за живот и медицински професионализъм спасиха живота на жена във Враца. Цели четири месеца тя била поддържана в кома, за да бъдат направени няколко животоспасяващи операции. Сега жената е в съзнание, движи се сама и според лекарите има всички шансове да живее нормално, съобщи Нова тв.
50-годишната пациентка вече била претърпяла шест операции и положението й се влошавало. Когато я приели в отделението никой не вярвал, че ще оцелее. Наложило се четири месеца да се борят за живота й.
Трябвало да се направят още три операции. Здравната каса не покривала разходите и се наложило отделението да похарчи сума в размер на месечния си бюджет, но да бъде спасен животът на жената. Първият месец дори нямало надежда, тъй като става въпрос за изключително комплициран случай, който в литературата с всичките си усложнения се формулира като СМОТ - синдром на многоорганна недостатъчност, обясняват лекарите.
Първата надежда, че жената ще оздравее се появила в средата на декември. До този момент методическият ръководител на лекарите доц. Атанас Темелков давал само 10% шансове, но чудото станало.
"Да вярват, че има хора, които могат да им помогнат", пожела пред камерата жената, изправена на крака. "И аз не очаквах, но стана", коментира тя медицинското чудо. /БЛИЦ